Evo Kako Pregovarati Sa Stanodavcem Ako Ne Možete Platiti Kiriju

Pošto su milioni radnika izgubili posao, a drugi su primorani da se pokrenu usred pandemije COVID-19, mnogi nisu u stanju da se drže računa, uključujući plaćanje krova nad glavom.

Znajući da ne možete platiti kiriju – ili da se odlučite između plaćanja stanarine i recimo kupovine hrane – može biti neverovatno stresno. Ali nije vreme da zakopate glavu u pesku.

Razgovor sa stanodavcem mogao bi vam pomoći da dobijete finansijsku olakšicu.

Pregovaranje sa stanodavcem ako ne možete platiti kiriju

Kada mislite da ne možete da platite kiriju za naredni mesec, najbolje je razgovarati sa stanodavcem pre nego kasnije. Možda ćete moći da donesete odluku koja ne uključuje deložaciju ili neisplaćene isplate na vašem kreditnom izveštaju.

Prvo, upoznajte svoja prava

Preporučuje se da iznajmljivači sprovedu dužnu pažnju kako bi istražili zakone o iseljenju iz svog područja i videli da li njihov grad, okrug ili država ima moratorijum na postupak iseljavanja za vreme pandemije.

Pristupite svom stanodavcu sa empatijom

Možda samo mislite o svom stanodavcu kao o bezličnom entitetu koji svakog meseca uzima najveći pojedinačni deo svog novca, ali malo dobrote može proći dug put.

“Krenite sa empatijom“, savetuje Majkl Tomas, akreditovani finansijski savetnik i član fakulteta na Univerzitetu Džordžija. „Vrlo je lako postati samoljudan kada doživljavamo finansijski šok.“

Kaže da oduzimanje vremena kako biste pitali kako vaš stanodavac radi i radi na uspostavljanju veze može da učini vašeg stanodavca spremnijim za rad sa vama. Razumevanje odakle dolazi svaka osoba može dovesti do rešenja koje su najbolje za obe strane.

Pružite realna rešenja

Ponuda rešenja za vašu situaciju može pokazati spremnost za rad sa vašim stanodavcem.

Možete predložiti da delimično platite uz obećanje da ćete ostatak stanarine platiti do određenog datuma. Ako ne znate kada ćete moći izvršiti preostalu uplatu, Koz je rekao da je razumno zaključiti ugovor na osnovu posebne pojave.

Na primer, možete pitati svog stanodavca da li možete da platite ostatak nakon što dobijete poticajni ček ili naknade za nezaposlene ili kada vam se uvećaju radni sati ili se završi rad.

Umesto da predlažete delimičnu uplatu, možete tražiti ukupno smanjenje stanarine ili zamoliti da preskočite plaćanje za mesec dana i raširite je na ostatak zakupa.

Druga opcija: Zatražite od svog stanodavca da primeni svoj depozit za nadolazeću kirijuninu, pristajući da ga kasnije zamenite. Ili ako ste unapred uplatili zakup za prošlog meseca kada ste prvi put potpisali zakup, možete tražiti od svog stanodavca da taj novac primeni za zakup za sledeći mesec.

Nešto drugo što biste mogli razmotriti je razmena. Na primer, možete da se složite da pejzaž radite za nekretnine svog stanodavca u zamenu za pauzu od najma.

Pokušavajući da sklopi dogovor sa vašim stanodavcem, Thomas predlaže da smislite najmanje tri verodostojna rešenja koja deluju za vaš budžet.

„Prvo pođite sa najboljim scenarijem“, rekao je.

Ako se vaš stanodavac neće složiti sa tim, zatražite njihov doprinos ublažavanju situacije pre nego što predstavite druge opcije.

Dobijajte pismene sporazume

Ako ste sa stanodavcem u mogućnosti da se dogovorite o alternativnom planu plaćanja stanarine, obavezno nabavite ugovor u pisanom obliku.

“Ako bi se [vaš stanodavac] vratio i rekao da se nismo složili sa tim, [možete reći]: Zapravo jesmo i evo dokaza”, rekla je Pamela Capalad, sertifikovana finansijska planerka iz Njujorka i osnivačica Brunch-a. i budžet.

Pisanje stvari takođe pomaže u uklanjanju pogrešnih tumačenja vašeg sporazuma, rekla je.

Međutim, prilikom potpisivanja dodatka o zakupu ili druge papire, ne žurite sa ugovorom sa uslovima koje ne razumete.

“Ako niste sigurni šta potpisujete, uvek možete pokušati da kontaktirate organizaciju za prava stanara ili advokata”, rekao je Koz. „Šta god da potpišete nešto ste se držali. Ako ne ispunjavate uslove tog sporazuma, vraćate se tamo gde ste započeli. “

Zapamtite, niste sami

Možda ćete doživeti sramotu zbog neplaćanja stanarine ili straha zbog potencijalnog gubitka kuće, ali pokušajte da ne dozvolite da vas to dovede do donošenja drastičnih odluka.

„Ono što bih preporučio, ako to možete izbeći, je da ne uzmete kredite za plaćanje stanarine“, rekao je Capalad.

Bilo bi utešno gledati stvari u perspektivu i shvatiti da niste jedini koji trenutno ne mogu platiti vašu stanarinu, rekla je. Nacionalno veće za porodično stanovanje izvestilo je da skoro trećina stanovnika stana nije plaćala kiriju između 1. i 5. aprila.

“Stanodavci razumiju da sve ovo prolazimo”, rekao je Capalad.