5 Finansijskih Navika Koje Će Vas Pretvoriti U Bogataša

Želite da se obogatite sledeće godine? Nažalost, niko preko noći ne postaje bogat.

Ti „uspesi preko noći“ koje vidite obično su rezultat godina i godina napornog i promišljenog rada. Dobra vest je da kada je u pitanju stvaranje bogatstva nema tajni.

Isti set principa će raditi za apsolutno sve! Ako ste voljni da se uključite u delo i žrtvujete, možete brzo stvarati bogatstvo.

Ne verujete mi? Pa, i ja sam to učinio, kao i bezbroj drugih ljudi. Morate odmah početi i graditi na onome što ste postigli.

Evo pet navika ličnih finansija koje će vas učiniti bogatim.

# 1- Potrošite znatno manje nego što zarađujete

Prva navika je da trošite manje nego što zarađujete. A ako želite da brzo izgradite bogatstvo, morate da potrošite znatno manje nego što zarađujete.

Mislili biste da bi to bilo zdravorazumsko pravilo, ali nažalost, nije. Većina Amerikanaca troši mnogo više nego što zarađuje, zbog čega postoji tako dug potrošača. Ako steknete ovu naviku u mladosti, bićete na putu ka finansijskoj slobodi.

# 2 – Uložite svoj novac u mladoj dobi

Što ranije počnete da ulažete to ćete više novca morati rasti. To je razlog zašto je ulaganje u mladosti tako presudno.

Čak i ako imate samo dodatnih 20 USD nedeljno za ulaganje, to trebate učiniti. Te male količine mogu se pretvoriti u nešto veliko za dvadeset do trideset godina. 

Ne znate odakle započeti? Otvorite račun u jednoj od naših najboljih besplatnih aplikacija za ulaganje.

# 3 – Izbegavajte dugove

Dug bi trebao biti vaš neprijatelj. Oni od vas koji imaju plan studentskih kredita verovatno su ovo već shvatili. (Ako imate studentski dug, preporučujem vam korišćenje Credible-a da biste videli da li možete da snizite trajanje studentskog zajma refinansiranjem. Dobivanje besplatne procene uštede od njih traje ovde 30 sekundi.)

Dug će vas suzdržati od tolikih finansijskih prilika. Neka vaša misija bude izbegavanje svih oblika potrošačkog duga. Ako ste već u dugovima, prvo morate poraditi na tome da ga se rešite pre nego što budete u mogućnosti da izgradite bogatstvo.

# 4 – Uštedite što više novca

Ušteda radi uštede prilično je besmislena. Umjesto toga, trebali biste stvoriti financijske ciljeve poput uštede za kuću, automobil ili prijevremenu penziju.

Jednom kada dođete do smislenih ciljeva, počnite da odstranjujete onoliko novca koliko možete. Uštedite za svoje trenutne ciljeve i za svoju budućnost.

Pogledajte ove sjajne ponude na štednim računima visokih prinosa: Najbolji računi štednje visokog prinosa.

# 5 – Pronađite karijeru u kojoj ćete uživati

I poslednje, ali ne najmanje bitno, morate pronaći karijeru u kojoj uživate. Nećete biti u stanju da ostvarite svoje pune mogućnosti zarade ako bar blago ne uživate u onome što radite.

Plus, ko želi da radi ceo svoj život radeći nešto što mrze? Možda će vam trebati neko vreme da pronađete taj savršeni fit, ali znaćete kada ga pronađete.

Ne znate u šta da stavite svoju strast? Nađite posao i započnite bočnu gužvu. Mnogi milenijalci rade sporednu svirku koja započinje s koledžom i nastavljaju je s rastom nakon diplomiranja.

Vežbom do savršenstva

Ako vam je jedan od ciljeva ove godine izgradnja bogatstva, tada ćete tih pet ličnih finansijskih navika doći do vas. Na kraju dana, koraci koje treba preduzeti su vrlo jednostavni, izigravanje će biti test karaktera.